Ton Henzen

...Ondertoon

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Fout
  • Fout bij laden feed data.

Gebrandmerkt

E-mailadres Afdrukken
Volgens branddeskundige- en onderzoeker Fred Vos vertoont de aanhouding van de eigenaar van de loods in De Punt verzekeringstechnisch grote overeenkomsten met de brand bij de motorenhandel van Wim ter Braake in Nijeveen vier jaar geleden. Het grote verschil is dat bij de brand in De Punt drie brandweermannen omkwamen. Dat moet uiteraard aanleiding zijn bij politie en justitie alles uit de kast te halen om de waarheid boven tafel te krijgen. Aanvankelijk werd het dossier gesloten verklaard. Deze week werd de eigenaar aangehouden op verdenking van knoeien met de meterkast. De eigenaar ontkent dit ten stelligste. Volgens Fred Vos is het zowel voor de politie als voor de machtige verzekeringsmaatschappijen verreweg het makkelijkst een kleine man als schuldige aan te wijzen.

De maatschappijen Axa en Aegon beweerden destijds dat Ter Braake de brand zelf had aangestoken. Bij de brand gingen ruim 200 motoren en de hele privéverzameling oude brommers en scooters van Ter Braake verloren. De schade werd geschat op ruim twee miljoen euro. De motorhandelaar zat zelfs enkele dagen in de cel. ‘Verzekeringsmaatschappijen weten dat statistisch gezien relatief kleine ondernemers het niet redden en houden de boel zolang mogelijk op,’ aldus Fred Vos.

Volgens Vos heeft elke verzekeringsmaatschappij mensen in dienst die er alles aan doen om bij gedupeerden de schadeclaim aan te vechten. Het scenario is dat de eigenaar van het afgebrande gebouw eerst strafrechtelijk wordt aangepakt. Later blijkt dat de ondernemer niets kan worden verweten, maar dan is het kwaad al geschied. Vervolgens wordt de gedupeerde ondernemer civielrechtelijk in de tang genomen. Volgens Ter Braake probeerde de verzekeringsmaatschappij hem geestelijk en financieel kapot te maken.

Voor Wim ter Braake was het wachten en wachten. De motorzaak draaide door in de werkplaats en een tijdelijke showroom. De Nijevener leefde met zijn gezin in grote onzekerheid. Moest hij voor de strafrechter verschijnen? Zou hij met verzekeringsgeld zijn bedrijf opnieuw kunnen opbouwen? Of zou de zaak worden afgehandeld in het civiele recht waarvan de afloop door vermoedens, aannames en roddel onzeker was.

Uiteindelijk won Ter Braake een kort geding waardoor hij een deel van het schadebedrag uitgekeerd kreeg. Een voorschot op de totale schade. Het resterende bedrag heeft hij nog steeds niet ontvangen. Dankzij zijn grote doorzettingsvermogen heeft hij zijn zaak weer opgebouwd, maar voor hetzelfde geld was hij er financieel en geestelijk aan onderdoor gegaan.

Volgens branddeskundige Fred Vos zijn de onderzoekstactieken die de politie heeft gebruikt een vorm van ‘staatsterreur’. Bij de verhoren zou Ter Braake angst zijn ingeboezemd. Vos volgde als deskundige het latere onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut op de voet. Hij mocht opmerkingen maken en vragen stellen. Het was vervolgens aan het Openbaar Ministerie daar wel of niet iets mee te doen.

In allerlei sectoren heeft de overheid controlemechanismen en toezicht ingebouwd. Of het nu in de zorg is, over mededinging, op het gebied van de veiligheid (de Commissie van Vollenhoven), of over financiële zaken. Wie houdt toezicht op het reilen en zeilen bij politie en justitie? De enige mogelijkheid voor gedupeerde ondernemers is een goede advocaat in de arm te nemen of in geval van brand een bijzondere deskundige, die zoals Vos als een terriër vecht voor zijn cliënt.