Ton Henzen

...Ondertoon

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Fout
  • Fout bij laden feed data.

Oranjegeloof

E-mailadres Afdrukken
De Wereld Gezondheidsorganisatie maakt zich gelukkig niet ongerust, noodscenario’s zijn volstrekt overbodig en een massaal vaccinatieprogramma is niet ter sprake gekomen op de burelen in Genève. Ons land lijdt aan een goedaardig virus dat Oranjekoorts veroorzaakt. Het Nederlands Elftal zorgt voor een verbroedering die we lang niet hebben gekend. En dat terwijl het Sociaal Cultureel Planbureau waarschuwt dat we ons grote zorgen maken over het gebrek aan respect en solidariteit. Dezer dagen komt het vooral aan op respect voor degenen die niet van voetbal houden. Ook deze kleine minderheid kan niet voorkomen dat het kwik naar bijzondere waarden is gestegen.

Oranje is momenteel hét exportproduct. De doorgaans gereserveerde Zwitsers kijken hun ogen uit. Oranje viert feest. De supporters bezorgen het gastland geen overlast, maar uitbundig voetbalplezier. In eigen land blijven we niet achter. Vrijwel alle media sturen verslaggevers op pad om de gevoelstemperatuur van Oranje te meten. Ook de Meppeler Courant. Het resultaat daarvan is vrijdag in de weekend-pagina Plus te lezen.

Kippenvel heeft hij aan zijn trip aan Bern overgehouden. Licht in het hoofd door het gebrek aan slaap en nog steeds in de ban van de gloeiende Oranjesfeer arriveerde Danny Pol, secretaris van de Businessclub Meppel, woensdagmiddag weer in de stad. Hij vergaderde donderdagmorgen fris en fruitig met zijn medebestuursleden en andere initiatiefnemers voor een vervolg op het `Stadstadion de Wheem` zaterdagavond tijdens de kwartfinale tegen Rusland. De verwachting is dat het nog drukker wordt dan tijdens de wedstrijd tegen Frankrijk. Pol denkt dat er zo`n 1500 mensen naar het straatstadion komen. Als Oranje doorkomt is er een grote kans dat het scherm van 20 m2 ook tijdens de finale wordt opgesteld.

Het liberale raadslid dat zich tussen de bedrijven door ook nog bezighoudt met de toekomst van Ezinge en het Onderwijspark heeft een `ongelofelijke happening` in Bern meegemaakt. Pol raakt er niet over uitgepraat. De Zwitsers zijn toch een tamelijk gereserveerd volkje, maar het was net of hij in een ander land was. Zwitsers hullen zich ook in Oranje en reiken drinken aan. Hij liep naast Nico Mooi in de Oranjemars. Mooi heeft al een paar keer aan de Nijmeegse Vierdaagse meegedaan. Kan je de Oranjemars naar het stadion vergelijken met de intocht in Nijmegen, vroeg Pol hem. Het kan er niet bij in de schaduw staan, was het antwoord van Nico. Zó indrukwekkend.

Italianen, Roemenen, Zwitsers, Duitsers, ze vlogen elkaar om de nek en vierden gezamenlijk feest. Jammer dat de Ieren er niet bij waren anders hadden ze echt geen `nee` gezegd tegen de Europese grondwet, aldus de Meppeler politicus. Het Nederlands Elftal is naar zijn mening hét exportproduct van ons land. KNVB-directeur Henk Kesler zegt dat alleen het Koningshuis en het Nederlands Elftal de Nederlanders nog bindt. Op Koninginnedag is er sprake van een grote verbroedering, ongeacht ras of afkomst. Bij het Nederlands Elftal is dat nog veel extremer, in positieve zin wel te verstaan.

In de Oranjetrein naar Bern deelden 800 supporters eten en drinken met elkaar, nodigden elkaar spontaan uit in de coupés en gingen met elkaar om alsof ze elkaar al jaren kenden. Op Duitse stations stapten de Oranjesupporters uit en vierden feest met leden van het Duitse voetballegioen. Duitsland had net van Oostenrijk gewonnen. Gezamenlijk hieven ze de bekende voetballiederen aan. Bijna ontroerend om te zien, aldus Pol.

Het Sociaal Cultureel Planbureau concludeert in een dondersdag verschenen rapport dat twee op de drie Nederlanders het gebrek aan respect en solidariteit de grootste problemen in ons land vindt. Daar merk je tijdens het EK helemaal niets van. Dat gaat een keer voorbij. Straks slaan de clubsupporters elkaar bij de stadions weer de hersens in, merkte Pol realistisch en misschien wel een beetje fatalistisch op. Het is juist dit hufterige herhalingsgedrag waaraan twee op de drie Nederlanders zich in toenemende mate zegt te ergeren. Hooligangedrag dat zich ook manifesteert in het verkeer en andere locaties van het publieke domein.

Op de reformatorische Harm Doornveld basisschool in Staphorst is het EK niet aan de orde, tekende collega Eelco Kuiken op uit de mond van directeur Bart Hoeve. Leerlingen komen ook niet in een oranjeshirt naar school. Ouders, leerlingen en onderwijzers hebben een andere samenbindende factor: de identiteit van de school. Hij vindt ook dat er niet stiekem moet worden gedaan. Er zijn kinderen die thuis wel naar het Nederlands Elftal kijken en erover spreken. Maar op school is het EK niet aan de orde.
Het brengt me tot de constatering dat er heel dichtbij twee verschillende belevingswerelden zijn: één waarin Oranje domineert en een gemeenschap waarin dat collectieve bindmiddel wordt genegeerd. Daar is het geloof het bindmiddel. De overtuiging van de voetbalfan dat hij gelooft in de kracht van Oranje is in die andere belevingswereld wezensvreemd en wordt wellicht beschouwd als een ontkenning van de alomtegenwoordigheid van God.