Ton Henzen

...Ondertoon

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Fout
  • Fout bij laden feed data.

Blauwe vingers

E-mailadres Afdrukken
Wethouder Egbert van Dijk schreef donderdagavond zijn vingers blauw. De raadsleden hielden niet op vragen te stellen en opmerkingen te maken over de scholencampus, de evenementenhal, GS Meppel die in de knel komt, de vogeltjesmarkt, het concours hippique, de sporthal en de kunstgrasvelden. Op een gegeven moment zag de gemiddelde bezoeker van de achteraf als historisch bestempelde commissievergadering door de bomen het bos niet meer.

In het langdurige debat werd donderdagavond een aantal zaken duidelijk. De raad twijfelt sterk aan de bouw van een evenementenhal. Daarvoor moet tien miljoen euro worden geleend aan een commerciŽle partij: Team Holland. Daar trapt de raad niet in. De vraag is nu of het binnen het college aan politiek gevoel en aan deugdelijke contacten met de politieke achterban ontbrak om uiteindelijk toch deze financieel onhaalbare constructie voor te stellen?
Het college mag vervolgens uitleggen waarom een deal met het grote Mojo niet goed was. Mojo wilde samenwerken met de gemeente om de voormalige koelhal van Beemsterboer gratis in handen te krijgen en deze vervolgens te verbouwen tot evenementenhal en concertzaal. Een woordvoerster van Mojo toonde zich telefonisch teleurgesteld over het feit dat de gemeente heeft gekozen voor een andere partner. `Dan houdt het voor ons op,` klonk het wat zuur.

De drie coalitiegenoten en steunpilaren van het college Sterk Meppel, CDA en VVD gingen met de bewoners van de Ezingebuurt verwachtingsvol in zee en gaven opdracht voor een onderzoek naar een extra ontsluiting. Een doorsnee-Meppeler die een beetje op de hoogte is van de situatie rondom deze buurt weet dat dit een vrijwel onmogelijke opgave is. Meppel is een compacte stad met tal van wegen, spoorwegen, kanalen en rivieren die de stad omsluiten en de bereikbaarheid bemoeilijken. Voor de Ezingebuurt is het niet anders. Het gezamenlijke, uit de fractiebudgetten betaalde onderzoek mag dan weliswaar als een bestuurlijke noviteit worden gepresenteerd, het lag meer op de lijn van het college om een deugdelijk aanvullend onderzoek te verrichten.

De uitkomst van het onderzoeksbureau Jonge Honden, aan welke naam de PvdA plagerig `nest` toevoegde, leverde geen revolutionaire nieuwe gedachten op. Waar SteM nog napruttelde over een eventuele rotonde op de kruising van Ambachtsweg en Hoogeveenseweg daar produceerde de publieke tribune reeds een licht hoongelach. Is die kruising die onder provinciaal beheer valt enkele jaren geleden niet voor miljoenen gereconstrueerd?

Een fietstunnel onder het spoor met een fietspad door het Reestdal is een kostbare zaak. De raming komt uit op zes miljoen euro. In de commissie werd de suggestie gewekt dat de aanleg niet direct parallel hoeft te lopen aan de bouw van het onderwijspark. Leerlingen kunnen ook gebruik maken van de bestaande spoorwegovergang in de Reeststouwe. Dat gebeurt toch ook op de Blankensteinweg.

Op dat punt is het de vraag of het college nadrukkelijk zijn verantwoordelijkheid neemt. Een onderwijspark bouwen over het spoor en dan willens en wetens vele honderden leerlingen over een slechts door halve bomen beveiligde spoorwegovergang laten gaan? We kunnen ons voorstellen dat wethouder Egbert van Dijk daar dwars voor gaat liggen. Of hij moet al bij voorbaat het gevecht daarover met de wethouder van financiŽn Ko Scheele verliezen. Nu heeft Van Dijk het geluk dat Scheele oud-inspecteur van het hoger onderwijs is. Ook hij zal geen onveilige passage voor de honderden leerlingen vanuit de Koedijkslanden, Berggierslanden en Staphorst voor zijn verantwoording willen nemen. En Ton Dohle van Verkeer en Vervoer evenmin.

De raad wil in meerderheid deze maand doorhakken over het onderwijspark. Vertraging kan aanleiding zijn voor het Drenthe College en de Stenden Hogeschool over de gemeentegrenzen te kijken. Oude alternatieven zijn niet meer in beeld. Geen heroplevende nostalgie over een opknapbeurt van het gebouw van Stad en Esch aan het Zuideinde. Samenwerking met andere scholen en andere onderwijstypen is het parool. Energiezuinige, duurzame gebouwen, fraaie architectuur en kleinschalig dankzij een campusmodel met aparte eenheden.

Na de vele vragen en opmerkingen moet de hand van wethouder van Dijk tamelijk verkrampt zijn geweest. En misschien ook wel zijn politieke positie. Het was vorige week donderdagavond inmiddels zo laat geworden dat de beantwoording een week werd uitgesteld. Hij moet heel zachtjes een zucht van verlichting hebben geslaakt, de geplaagde Egbert van Dijk. Die ongetwijfeld weer breeduit lacht als hij het onderwijspark over de streep trekt. Dat wordt komende donderdagavond duidelijk.

Andere agendapunten werden vorige week doorgeschoven, zoals de kredietaanvraag van 25 mille voor de viering van 140 jaar Ogterop in september. Voor directeur Hilko Folkeringa was een verdere vertraging fnuikend voor de voorbereidingen van het culturele weekend. Noodgedwongen moet hij een deel van het programma schrappen. Het was hem bovendien ter ore gekomen dat hangende de structurele bezuiniging van een ton bepaalde fracties geen behoefte hebben aan extra geld voor een Ogteropfeestje.
Als doekje voor het bloeden kreeg Folkeringa wel de gevraagde 17 mille voor een nieuwe telefooncentrale en een airco-installatie. En de verlangde pr-medewerk(st)er? Voorlopig moet hij het nog maar even doen met de nijvere assistentie van zijn geliefde Myriam Jansen.