Ton Henzen

...Ondertoon

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Fout
  • Fout bij laden feed data.

Oranje-tsunami

E-mailadres Afdrukken
Hij oogde een beetje schraal, Johan Derksen. De vlijmscherp formulerende oud-profvoetballer en nu hoofdredacteur van Voetbal International en steranalyticus van Voetbal Insite stak op de eerste verdieping van De Beurs nog eens een sigaar op. Hij was gekleed in een keurig donker pak. Deze keiharde voetballer zag er zelfs een beetje breekbaar uit. Hij werkt hard dezer dagen. Zijn gezicht verried dat hij nog niet echt in de zon heeft gezeten. Hij moest de volgende ochtend alweer om vijf uur op. Deadlines op de redactie. Voetbal International verschijnt tijdens het EK twee keer per week. Hij was smaller dan ik me had voorgesteld.

Hij schijnt veel te lopen. Op de momenten dat hij door een blessure aan zijn bureaustoel gekluisterd zat, namen de kilo`s zienderogen toe. Nu is hij afgetraind. Hij nam geen enkel hapje van de royaal aangereikte bittergarnituur en bestelde slechts een cola light die hij niet opdronk, omdat de frisdrank uit een tapinstallatie kwam en niet uit een flesje. Bovendien gruwde hij van de ijsblokjes. Gert Kruys, de mede-commentator op het kleine podium op de Wheem voorafgaande aan de grootse wedstrijd Nederland-Frankrijk, liet zich de droge witte wijn goed smaken.

Ik houd Derksen, kritisch én cynisch als altijd, op het podium voor dat sommigen vinden dat hij na vier jaar zware kritiek op Van Basten zijn excuses zou moeten aanbieden. Hij vindt dat grote flauwekul. Als iemand gelijk heeft gehad de afgelopen twee jaar, ben ik het wel. Nu is het 1 minuut voor 12 en zet Van Basten de spelers op de goede plek en worden we Europees kampioen. We hebben fantastische spelers, dat heb ik altijd gezegd. Als we Sneijder, Van Persie en Van der Vaart aan het voetballen krijgen, dan komt het volgens Johan Derksen helemaal goed.
De tot voor kort in de media verguisde toptrainer heeft net op tijd naar de deskundigen geluisterd. Hij is een toptrainer geworden. Door goed te luisteren, bedoelde Derksen. Vooral naar hem.

Het beeld van die harmonieus met elkaar optrekkende spelersgroep is voor een deel schone schijn. Volgens de ras-insider heeft bijvoorbeeld Van Nistelrooij een enorme hekel aan Dirk Kuyt. De wrevel heeft te maken met het beeld dat Kuyt in de media altijd van zichzelf geeft. De ideale schoonzoon, altijd in voor correcte antwoorden, de harde werker die in dienst speelt van het team. En altijd vol begrip voor de coach. Ik kreeg het gevoel dat Derksen Kuyt een beetje een onderkruiper vindt. Nee, de sympathie ligt niet bij de Katwijker. Het was een inkijkje in de boezem van Oranje dat ik niet had verwacht en me hogelijk verbaasde.

Gaan we 1988 herbeleven? En: dit vergeten we nooit meer. Het zijn onsterfelijke woorden geworden van Rinus Michels na de EK-winst in `88. Deze woorden kwamen maandagavond na de onverwacht grote winst tegen Italië weer naar boven. Dit vergeten we nooit meer. Oranje tegen wereldkampioen Italië. Een technisch en fysiek overtuigend Nederlands Elftal, spelers die voor elkaar willen knokken, een stoïcijnse coach die bij de doelpunten als een pupil uit zijn dak gaat. Hoezo koele kikker. Een nieuwkomer als Engelaar die zich manifesteert alsof hij al jaren in de basis staat. Althans maandagavond. Nog vijf wedstrijden om het nog eens te kunnen zeggen: en dit vergeten we nooit meer.

Het wordt vrijdagavond en de wedstrijd tegen Frankrijk was nog krankzinniger. Jack van Gelder glom als nooit tevoren. Jack moet al jarenlang de nieuwe Mart worden, maar hij is uit ander hout gesneden. Jack is de gemoedelijke, soms overenthousiaste causeur, die voor de tv een stuk rustiger is dan als hij in een voetbalstadion voor de radiomicrofoon de wedstrijd van commentaar voorziet. Dan is hij een Braziliaanse radioreporter die gooooaaaaaaaallllllll roept, krijst, zoals maandagavond tegen Italië en vrijdagavond tegen Frankrijk. Nu begint op tv Evert ten Napel ook al Zuidamerikaans gek te doen. Houd nou niemand meer zijn hersens bij elkaar. Krijgen we door de klimaatsverandering ook plotseling genetische wijzigingen die zich manifesteren in ons temperament?

Mart Smeets blijft gelukkig de afstandelijke, soms koele, licht-cynische commentator, de anchorman die het liefst alle geheimen en samenzweringen bloot wil leggen en doet alsof er geen EK wordt gehouden. Hij staat daar boven. Hij kijkt liever naar de Dauphiné Liberé en juicht ingetogen om supertalent Robert Gesink.
Smeets is echter als mediaparticipant in de sport partner in crime. Als Boonen met zijn neus in de poeder heeft gezeten, besmeurt hij het wielerwereldje en daaraan kan Smeets niet onttrekken. Van dat facet gruwt de ijdele Smeets. Hij is buitenstaander en direct betrokkene tegelijk en hij kan er niets tegen doen. Hij relativeert op koninklijke wijze de ophef. Zet Boonen op de fiets, spreek hem bestraffend toe en vergeef hem zijn jeugdzonde. Hij is niet perfect. Laat hem de Tour de France rijden. Dat gebeurt echter niet en Smeets mist nu al Tom Boonen van wie hij zielsveel meer houdt dan van Arjen Robben.

Ruim 11 miljoen mensen hebben vrijdagavond enig moment iets van Nederland-Frankrijk gezien. De vraag wordt in een mensenleven een paar keer gesteld: waar was jij toen..... We vulden eerst in `toen het Nederlands Elftal tegen Italië speelde`. Daar kwam vrijdagavond Frankrijk voor in de plaats. De hooggespannen verwachting is dat er nog een paar keer een nieuwe landennaam moet worden ingevuld. Eerst maar eens zien welke invallers Van Basten dinsdagavond laat spelen. Roemenië is een tussendoortje. Er staat niets op het spel, want we zijn al geplaatst. Wordt het galery play, een ongeïnteresseerd partijtje of vechten de invallers zich kapot om op het internationale podium de indruk te wekken niet onder te doen voor de sterren van de formatie die Italië en Frankrijk in hun hemd zetten?
De afgelopen week vergeten we nooit meer. Dat hebben we al bereikt. Die junimaand in 2008. Dat was mooier dan juni 1974 en juni 1988. Of laat ik me nu te gemakkelijk meedrijven op de golven van de Oranje-tsunami?